Typen presentatiesystemen:

Projectoren: deze apparaten zijn er in verschillende soorten en maten, van draagbare beamers tot grote, professionele projectoren die worden gebruikt in conferentiezalen en theaters. Enkele populaire merken zijn Epson, Sony en BenQ.

Beeldschermen: deze zijn er ook in verschillende soorten en maten, van kleine desktopschermen tot grote videowalls die gebruikt worden voor digitale signage en reclame. Enkele populaire merken zijn LG, Samsung en Philips.

Draagbare beamers: deze compacte apparaten zijn handig voor presentaties onderweg en worden vaak gebruikt door salesmedewerkers, docenten en presentatoren. Enkele populaire merken zijn Optoma, Acer en ViewSonic.

Videoconferentie systemen: deze maken het mogelijk om op afstand te communiceren en presenteren met collega's en klanten, zelfs als ze zich op een andere locatie bevinden. Enkele populaire merken zijn Zoom, Cisco en Microsoft Teams.

Interactieve touchscreen displays: deze bieden een intuïtieve manier om presentaties te geven en te communiceren met het publiek. Enkele populaire merken zijn SMART, Promethean en Clevertouch.

Virtual Reality (VR) headsets: deze apparaten bieden een meeslepende presentatie-ervaring, waarbij het publiek zich kan onderdompelen in de gepresenteerde content. Enkele populaire merken zijn Oculus, HTC en Samsung.

Populaire merken van presentatiesystemen:

Epson: dit Japanse bedrijf is een belangrijke speler op de markt van projectoren en biedt een breed scala aan modellen voor verschillende toepassingen en budgetten. LG: dit Zuid-Koreaanse bedrijf produceert een breed scala aan beeldschermen, waaronder OLED, LCD en LED displays, en heeft ook interactieve touchscreen displays in het assortiment.

Zoom: dit Amerikaanse bedrijf biedt videoconferentiesoftware en hardware, waaronder camera's, microfoons en speakers, en is populair geworden tijdens de COVID-19 pandemie. SMART: dit Canadese bedrijf is gespecialiseerd in interactieve touchscreen displays voor het onderwijs en de zakelijke markt en biedt ook software voor samenwerking en presentatie.

Oculus: dit bedrijf van Facebook biedt Virtual Reality headsets voor gaming en andere toepassingen, waaronder zakelijke presentaties en training.

Voor- en nadelen:

Elk type presentatiesysteem heeft zijn eigen voor- en nadelen. Projectoren zijn bijvoorbeeld relatief goedkoop en gemakkelijk te gebruiken, maar kunnen last hebben van lichtinval en afhankelijk zijn van een goed projectieoppervlak. Beeldschermen zijn helder en duidelijk, maar kunnen duur zijn en lastig te transporteren.

Draagbare beamers zijn handig voor onderweg, maar hebben vaak minder lichtopbrengst en kunnen minder geschikt zijn voor grotere zalen.

Videoconferentie systemen maken communicatie op afstand mogelijk, maar zijn afhankelijk van een goede internetverbinding.

Interactieve touchscreen displays bieden een intuïtieve manier om te presenteren, maar kunnen duur zijn en vergen wat training om volledig te benutten.

Virtual Reality headsets bieden een meeslepende presentatie-ervaring, maar vergen ook krachtige computers om te gebruiken.

Prijzen:

De prijzen van presentatiesystemen variëren sterk afhankelijk van het type systeem en het merk. Een eenvoudige draagbare beamer kan al verkrijgbaar zijn vanaf enkele honderden euro's, terwijl professionele projectoren voor grote zalen duizenden euro's kunnen kosten.

Beeldschermen variëren van enkele honderden tot duizenden euro's, afhankelijk van het formaat en de kwaliteit. Videoconferentie systemen variëren van enkele honderden tot duizenden euro's, afhankelijk van de vereiste functionaliteit en het aantal gebruikers.

Interactieve touchscreen displays variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro's, afhankelijk van de grootte en de functies.

Virtual Reality headsets zijn verkrijgbaar vanaf enkele honderden euro's, tot meer dan duizend euro voor professionele modellen.

Meer informatie? Klik hier.